top of page
  • Amalie

Den nye normalen

Oppdatert: 24. mar. 2023

Med utbruddet av COVID-19 kom det flere forandringer. Lock-down, digitale møter og hjemmekontor ble en del av hverdagen og bedriftene måtte tenke i nye baner.


De siste tiårene har verden gjennomgått en enorm digitalisering. Vi har blant annet byttet ut skrivemaskiner og fasttelefoner med bærbare PC-er, nettbrett og smarttelefoner. Dette har påvirket flere bransjer og det har blitt mye lettere å opprettholde kontakten med kunder eller avtale møter. Til tross for flere muligheter med for eksempel Microsoft Teams, Google Meet eller lignende løsninger har fortsatt mange bransjer hovedsakelig operert med personlige møter.


Nye rutiner

I mars 2020 ble de som kunne plassert på hjemmekontor, møtene ble digitale og bedriftene måtte endre gamle vaner og rutiner. Enda er fortsatt ikke alle ansatte tilbake på kontorene sine og de digitale møtene fortsetter. Korona har derimot ikke bare endret metodikken til bedrifter, den har også endret oss mennesker. Vi er for eksempel blitt vant til at vi ikke skal håndhilse og at man skal overholde meteren når man er utenfor egen husstand.


Etter så mange måneder med digitale møter og en ny måte å tenke på er også de gamle normene for et personlig kundemøte begynt å viskes bort. Plutselig blir albuehilsen eller fothilsen værende som det nye håndtrykket, digitale møter og ansatte på hjemmekontor den nye normalen.


70-80% foretrekker digitale møter

Vi har sett på forskning fra McKinsey & Company som sier at det som først var en kriseløsning er nå blitt den nye normalen, det digitale er den nye fremtiden. Den nye digitale hverdagen er nå det både selgere og kjøpere foretrekker. Det er bare 20% av B2B selgere som sier at de håper det går tilbake til personlig salg, slik det var før. Så mye som 70-80% av kundene foretrekker også digitale møter. De tre hovedgrunnene til dette er: det er lettere å planlegge, det er tryggere og som bedrift kan du spare på utgiftene dine.Med å eliminere eksempelvis jobbreiser blir det presentert en mulighet for bedriftene å kutte ned forbruket. Istedenfor å bruke en hel dag på å reise for eksempel Bergen-Oslo og Oslo-Bergen for bare et møte kan man gjennom digitale møter gjennomføre flere møter i løpet av en dag. På digitale møter spiller det ingen rolle hvor i verden de ulike partene sitter, så lenge begge partene har tilgang til internett. Dette gjør at man kan utvidet rekkevidden til bedriften, uten å tape tid eller penger.Flere ansatte ønsker hjemmekontor

Noen ansatte jobber bedre hjemme uten de forstyrrelsene som kan komme av å være på kontoret mens for noen er hjemmet en større forstyrrelse. I en rapport fra Arbeiderforskningsinstituttet fra mai 2021 kommer det frem at 30% av deltakerne ønsker å jobbe hjemmefra minst to ganger i uken etter at vi har kommet tilbake til en normalsituasjon etter pandemien. Selv om mange kanskje var skeptiske når hjemmekontor først ble en realitet kan det virke som det er flere og flere som er blitt komfortable på hjemmekontor.

En digitalisert arbeidsplass

Det er liten tvil om at korona har fremskyndet digitale arbeidsplasser. Det kan virke som både kunder og bedrifter har sett verdien av en digitalisert arbeidsplass.


Med å ha påtvunget hjemmekontor over så lang tid har både kunder og selgere blitt vant til å ha telefon eller systemer som Microsoft Teams og Google Meet som sine hovedkommunikasjonsmidler. En digital arbeidsplass gir også noen fordeler for bedrifter som reduserte kostnader og at det er tidsbesparende. Med digitale møter blir ikke en selger stoppet av avstander og kan ha hele verden som sin arbeidsplass.
Comments


bottom of page